Мними онлайн търговци заобикалят закона като продават стоки през „Фейсбук” страници, а не през интернет магазини.

Така те освен че не дават гаранция на потребителите за стоките, ощетяват и хазната, като не плащат данъци.

Владимира Крумова пазарува онлайн от години, тъй като е по-удобно и има по-голямо разнообразие от продукти. Възползва се и от предложения във „Фейсбук” страници.

Последно си купува яке от една от страниците. Доставката е с куриер, на който с наложен платеж се дават парите.

„Изпратих им адрес за доставка, получих якето без опция за преглед и тест, взех го във вкъщи и когато разопаковах пакета, видях, че има пълно разминаване с това, което аз съм искала и като цвят и като размер”, разказва Владимира.

При опита за рекламация администраторът на „Фейсбук” страницата ѝ казва, че няма проблем да получи парите обратно. Адресът е във Враца, а доставката пак трябва да е за нейна сметка.

На следващия ден Владимира получава обаждане с викове и крясъци от жена, която също не е доволна от това, което е получила.

Жената от телефона също се оказва клиент. Поръчала си якето, но не от търговската „Фейсбук” страница, а от личен профил, а Владимира се оказва част от схема, срещу която е заведена жалба за измама.

„Те ме блокираха и в страницата, и на телефонните обаждания първоначално не ми отговаряха, след което ми блокираха и обажданията”, казва Владимира.

Поръчваме рокля от въпросната Фейсбук страница. При онлайн покупка има 14-дневен срок, в който стоката може да се върне. Мнимите търговци обаче отказват рекламацията.

– Обаждам се във връзка с една направена поръчка от вас, става въпрос за една черна рокля, дамска.
– Не знам за какво говорите... бъркате номера, нямам представа.

От Комисията за защита на потребителите казват, че често получават сигнали за търговци-фантоми в социалните мрежи и съветват в тези случаи да се търси и полицията.

„Трудно можем да докажем, че едно физическо лице не е търговец, защото ако той продава в съответния сайт или социална мрежа един чифт обувки е едно, но ако продаде 100 чифта обувки е съвсем друго, той вече дефакто си е търговец”, заяви Константин Арабаджиев, от КЗП.

Владимира също смята, че е измамена и ще подаде жалба.