Млекопреработватели се обявиха срещу новите изисквания на земеделското министерство, свързани с влагането на растителни мазнини в млечните продукти. От ведомството искат продуктите със и без растителни мазнини да се произвеждат на различни поточни линии. Според млекопреработвателите обаче това ще бъде удар по бранша, който може да изгуби позициите си на европейския пазар.

Производителите ще бъдат принудени да инвестират във втора поточна линия, или ще трябва да се специализират в производството на продукти само от мляко или само с добавени растителни мазнини. Според тях това може да доведе до фалит на фирми от бранша.

Министерството аргументира решението си с факта, че ако двата вида продукти се произвеждат на една поточна линия, ще се стига до злоупотреби. В момента, ако в млечния продукт нерегламентирано бъде открита растителна мазнина, преработвателите се оправдават, че тя е попаднала случайно от предишни партиди.

Млекопреработвателите настояват вместо затормозяващи ограничения, да има строг контрол от страна на държавата и санкции за некоректните.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!