Жители на столичния квартал „Младост 1“ излязоха на протест тази вечер. Причина затова стана премахването на детските катерушки от полянката между блоковете 19, 20 и 21 в квартала, съобщава БГНЕС.

Отстраненият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, която е под домашен арест написа в социалната мрежа, че нищо не може да направи, затова призовава хората да излязат и защитят терена.

Снимка: БГНЕС

Сред протестиращите на полянката е общинският съветник Войслав Тодоров, който недоумява защо район „Младост“ премахва съоръжения от частен терен за своя сметка. „Този терен трябваше да стане общински, но след повече от две години той продължава да е частен, въпреки че планираното строителство там беше осуетено. Случилото се днес кара хората да се притесняват, че днес премахват детските съоръжения, утре идват багерите“, заяви Тодоров.

Снимка: БГНЕС

Жителите на „Младост“ искат на това място да бъде възстановена детската площадка и теренът да стане общински. Те обявиха, че продължават с протестите.

В същото време стана ясно, че е издадена виза за проектиране на терен в съседство на полянката. По думите на временно изпълняващия длъжността кмет на район „Младост“ арх. Румен Русев става дума за офис сграда, която ще се намира на ъгъла на улиците „Димитър Моллов“ и „Стоян Чомаков“.

Снимка: БГНЕС

Сградата ще е на три етажа с кота корниз 10 метра и подземни гаражи. Арх. Русев увери също така, че на полянката между бл. 19, 20 и 21 няма да се строи, защото издаденото разрешение за строеж е отменено. Той добави още, че на други три площадки също ще бъдат премахнати опасни съоръжения.