Държавата не приема документи за субсидии на млади фермери. Пари за бъдещи земеделци няма. Средствата ще тръгнат най-рано догодина.

Срокът може да се окаже фатален за част от потенциалните кандидати, защото догодина те може вече да не отговарят на изискванията или да навършат пределната за млади фермери възраст от 40 години.

Фонд „Земеделие” има сключени договори с над 6 хиляди млади земеделци по евро проекта „Млад фермер" на стойност 300 милиона лева. Всеки един от тях е получил по 24 000 лева субсидия.

На пръв поглед достъпът до евросредства изглежда лесен - да не надвишавате 40 години и с 6000 лева от субсидията да купите селскостопанска техника.

Много лесно обаче може да се превърнете в длъжник.

Непризнати разходи

Димо Стефанов произвежда еко тор за плодове и зеленчуци. След като подписва договор за европейска субсидия, Фонд „Земеделие” му отпуска 24 хиляди лева.

Основната му инвестиция с тази сума е покупката на трактор. Плаща за него в брой. Фондът обаче не признава разхода, защото не е направен по банков път.

„Твърдят, че аз съм направил това нещо, с цел измама. Да придобия тези средства, без да реализирам дейност”, обяснява Димо. 26-годишният фермер се опитва да поправи грешката си и купува камион. И той не е признат за разход, защото е купен от фирмата на баща му.

Димо твърди, че сключеният договор за покупката на камиона не е пряко с баща му, а с едноличния търговец, регистриран от него.

„Плащането е извършено към баща му, което е реално противоречие на разпоредбите на наредбата...Съответно ангажимента му да извърши разход от 3000 евро не е извършен. А реалният разход е нула”, категоричен е Христо Ламбов от земеделския фонд.

Сега Димо трябва да връща парите заедно с лихвите. Държавата си търси повече от 30 000 лева от него. Ако Димо не плати, ще му отнеме фермата.

Фермерът не може да възстанови евро средствата. Годишният му доход е 10 хиляди лева. Затова обжалва решението на фонда в съда.

В ситуацията на Димо са още 300 млади фермери в страна, спечелили пари по проекта "Млад фермер". От Фонд Земеделие съветват всички бъдещи кандидати да четат внимателно договорите преди да ги подпишат, за да не останат изненадани при запориране на имуществото им.