Младежи организират събитие в помощ на момиченце, болно от спинална мускулна атрофия. Заболяването засяга едва едно на 10 000 деца.  

Малката Лили е почти на 5 годинки, но все още не може да се движи без чужда помощ. Това е резултат от спинална мускулна атрофия – рядко заболяване, което засяга двигателната система и пречи на способността за пълзене и ходене, както и за движението на ръцете, дланите, главата и шията.

Снимка: btvnovinite.bg

Дихателните инфекции са изключително опасни за деца с това заболяване и след две тежки хоспитализации в последната година на Лили се налага да носи използва машина за подпомагане на дишането ѝ нощем.

Въпреки болестта си Лили обича да играе, да рисува и да танцува като всички деца, а количката ѝ дава свободата да го прави по свой собствен начин. Поради невъзможността да се третира болестта в България семейството се мести в Англия, когато тя е само на две годинки, но преди месец се мести в Германия с надеждата за по-бързо лечение.

Снимка: btvnovinite.bg

Лечението обаче е сложно и много скъпо, а междувременно Лили се нуждае от нова количка, която да улесни допълнително сложния ѝ начин на придвижване.

Снимка: btvnovinite.bg

Тук на помощ се впуска 17-годишната ѝ братовчедка Биляна, която заедно с приятели решава да организира благотворително събитие в помощ на Лили. „В началото го мислихме просто като малък едночасов концерт, но започнаха да идват идеи и просто се разви страшно много”, казва тя.

Това е първото събитие, което организират, а приготовлението отнема цели пет месеца, в които намират зала, репетират танци и търсят спонсори. От около месец правят декора и костюмите,  за които Биляна гордо заявява, че всичко е направено на ръка.

Снимка: btvnovinite.bg

Събитието ще се състои днес от 14 ч. в Дом на културата „Средец” под името „Балът на приказките”. Освен песни и танци в стил „Дисни” посетителите могат да се насладят на импровизационен театър, множество конкурси, както и на щандове с ръчно изготвени бижута и други продукти.

Всички средства от събитието ще бъдат пратени в помощ на Лили. Онези, които нямат възможност да присъстват, могат да подкрепят каузата, изпращайки средства на банковата сметка за дарения:

Лилия Ивайлова Цолова/ Lilia Ivaylova Tsolova
BIC: STSABGSF
IBAN: BG10STSA93000022065664