До момента има седем досъдебни производства за различни нарушения, свързани с изборния процес. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от „Фокус“.

„Някои от тях са за нарушаване на физическата цялост на офиси и помещения на политически партии, други са свързани със сигнали за подготовка и действия за нарушаване на изборните правила “, допълни Маринов.

По думите на вътрешния министър, МВР получава ежедневно сигнали от цялата страна.

„Предупредителните протоколи се издават на база на информация и сигнали. Сами по себе си те са средство за предупреждение за евентуална подготовка за извършване на престъпление и не носят правни последствия, ако не бъде извършено такова. Ние издаваме предупредителни протоколи на физически лица”, посочи още той.

За 2017 г. са издадени около 3 000 предупредителните протокола, за предстоящите евроизбори те са около 1 200.

Той коментира обвиненията от БСП, че служители на МВР оказват натиск върху членове на партията, членове на изборни секции и партийни секретари в различни градове на страната.

„Държа МВР да не се въвлича в такива скандали и проблеми. Създали сме необходимата организация за изборите, спазваме стриктно закона”, каза Маринов.