МВР е взело абсолютно всички мерки, които позволява законът, по отношение на издирване на избягалите затворници. Това каза пред журналисти в парламента главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов.

Той беше изслушан в пленарната зала по повод на престрелката в Ботевград, при която беше убит единият от избягалите в началото на април затворници  - Владимир Пелов.

Главният секретар на МВР посочи, че е била проверена всяка информация по случая.

"Включително използвахме специални части, тъй като не искам и колегите, и гражданите да попадат в ситуация, в която да им е застрашен животът. Защото ставаше въпрос за изключително опасен човек", допълни той. Получават се сигнали и за втория избягал затворник, издирването му продължава, каза Маринов.

Засиленото полицейско присъствие в Ботевград ще остане, обяви той.

По повод на информация за евакуирания жилищен блок в града Маринов обясни, че това е във връзка с процесуално-следствените действия.

"В апартамент във въпросния блок има намерени взривни вещества, общоопасни. Затова са извикани специалисти от отряда за борба с тероризма, които да ги обезвредят, след което разследващите ще продължат с огледа. Процесуално-следствените действия имат връзка със случая", посочи Маринов.

Попитан дали вижда грешка в работата на МВР по случая с избягалите затворници, Маринов заяви, че при тежки престъпления винаги се прави анализ на действията и при пропуски се взимат мерки. "Екипът, който работи и който има пълната информация, е изключително малък, проверен, спазваме всички изисквания на Закона за класифицираната информация. Към този момент нямам основание да смятам, че има изтичане на информация", каза Младен Маринов, цитиран от БТА.