Избягалият затворник Владимир Пелов беше убит при престрелка в Ботевград с друг криминално проявен – Марио Панчев.

Панчев е ранен и е настанен в реанимацията на „Пирогов” с опасност за живота.

Снимка: btvnovinite.bg

Инцидентът стана късно снощи в центъра на града. Двамата мъже са стреляли един срещу друг.  

Снимка: btvnovinite.bg

Беглецът от Софийския централен затвор е убит на място. Основната версия на разследващите към този момент е неуредени финансови взаимоотношения.

Пелов и Марио Панчев са били приятели в миналото и са имали общ бизнес.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма оперативни данни спорът между двамата да е бил заради жена, каквато неофициална информация се появи по-рано, казаха от полицията на извънреден брифинг с прокуратурата.

От година и половина убитият Пелов и простреляният Марио Панчев са били в много обтегнати отношения, съобщиха пред журналисти в МС директорът на националната полиция Христо Терзийски и главният секретар на МВР Младен Маринов.

„Пелов беше изключително опасен престъпник, който знае как да се укрива, знае как да се придвижва, извършил е множество престъпления, включително и убийства”, посочи Маринов.

„Всяка операция, която планирахме за проверка по сигнал за местонахождението на Пелов, беше изключително прецизно планирана и провеждана, защото отчитахме рисковете да дадем жертва – дали страничен гражданин, или полицейски служител”, отбеляза и Христо Терзийски.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди години Пелов и Панчев са извършвали съвместно противозаконна дейност и е много вероятно Пелов да е издирвал и причакал нарочно Панчев, за да го ликвидира, за да не свидетелства срещу него.

В Ботевград се говори, че преди години Пелов опитал да убие Панчев, но Марио не е подал жалба и е прикрил престъплението.

Владимир Пелов е бил с променена външност – пуснал си е брада, носил е суичър с качулка и шапка, каза окръжният прокурор на София – област Наталия Николова.

Имахме оперативна информация, че Пелов е бил на територията на Ботевград от около месец, заяви Георги Григоров, директор на Областната дирекция на МВР – София. По думите му е имало сигнали, че Пелов се намира на няколко адреса, които са проверени, но той не е открит. 

Сигнали бяха подавани многократно – над 10-15 на ден, всички те са проверявани, увери Григоров. От полицията заявиха, че Марио Панчев не е давал информация във връзка с издирването на беглеца от Софийския централен затвор.

За стрелбата снощи са разпитани 7 свидетели и са назначени експертизи.

На мястото са намерени 3 пистолета, един в тревната площ, един до трупа и един в чантичка на кръста на Пелов. При допълнителния оглед са намерени 7 гилзи. Разпитани са и близки на починалия, както и лица, които са откарали пострадалия до болницата.

Пелов е бил с 3 наранявани – едно в лицето и две в десния крак.

По думите на окръжния прокурор на София – област в периметъра, където се е случила стрелбата, няма видеокамери.

Смята се, че Пелов се е движел по коритото на реката,  което не е осветено и е обрасло с храсти.

Тази сутрин около 10 ч. са били евакуирани жителите на два входа в блок в Ботевград. По неофициална информация причината е, че там живее съпругата на Марио Панчев. При направения оглед на жената са открити взривни вещества.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е учуден, че Пелов се е намирал в града, при положение че е издирван „под дърво и камък” след бягството.

„Нямам представа каква може да е причината за спора между тях, но по-интересно и притеснително е как един издирван, даже с международна заповед за издирване, се разхожда в центъра на Ботевград”, отбеляза кметът.

Според него не е имало информация сред жителите на града, че Пелов е в Ботевград в последните 2 месеца след бягството от затвора. Сред обществеността такава версия, поне масово, не се е тиражирала, увери кметът.

Той припомни, че само преди дни в града имаше акция по издирването на Пелов по информация, че се укрива в Ботевград, но той не беше открит.

За момента не е ясна съдбата на Радослав Колев, който избяга от затвора заедно с Пелов. Колев продължава да се издирва.