Избягалият преди 2 месеца от Софийския централен затвор рецидивист Владимир Пелов е убит в Ботевград, потвърди официално МВР.

По непотвърдени данни той се е скарал с приятел за жена и двамата са стреляли един срещу друг. Пелов е убит, а другият мъж е в болница с две огнестрелни рани.

Около 23 ч. снощи е подаден сигнал за стрелбата. Към мястото веднага са насочени полицейски екипи.

Тази сутрин процесуално-следствените действия продължават. С металдетектор се издирват куршумите от престрелката, които са поне 8 или 9.

Според първоначалната информация вторият мъж е Марио Панчев, по прякор Големия или Дебелия.

Раненият мъж е настанен в реанимацията на "Пирогов" в много тежко състояние,  с опасност за живота.

През нощта той е бил опериран. Засегнати са коремът и гръдният кош, както и вътрешни органи. В момента пациентът е на апаратна вентилация.

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е учуден, че Пелов се е намирал в града, при положение че е издирван „под дърво и камък” след бягството.

По думите му Пелов и простреляният са приятели от дълги години. „Затова бях учуден, че е възникнала престрелка между двамата”, каза кметът.

„Нямам представа каква може да е причината за спора между тях, но по-интересно и притеснително е как един издирван, даже с международна заповед за издирване, се разхожда в центъра на Ботевград”, отбеляза Гавалюгов.

Според него не е имало информация сред жителите на града, че Пелов е в Ботевград в последните 2 месеца след бягството от затвора. Сред обществеността такава версия, поне масово, не се е тиражирала, увери кметът. „Не знаем от колко време пребивава в Ботевград. Изненадата според мен е всеобща”, отбеляза Гавалюгов.

Той припомни, че само преди дни в града имаше акция по издирването на Пелов по информация, че се укрива в Ботевград, но той не беше открит.

Гавалюгов отбеляза, че стрелбата снощи е станала непосредствено до Историческия музей, до който има 7-8 охранителни камери. „Трябва да се прегледат внимателно записите. Може би не са уловили точно престъплението, но най-малко, ако са преминали покрай музея, би трябвало да бъдат засечени и това може да даде повече отговори на въпросите, които всички си задаваме”, каза кметът.

По неофициална информация Марио Панчев, с когото Пелов е имал конфликт, се е занимавал с лихварство и е бил осъждан за грабеж, допълни той.