30-годишен лекар, който се бори с онкологично заболяване, се оплака от дискриминационно отношение в Катедрата по гастроентерология в Медицинския университет в София, където е кандидатствал за позицията на асистент. Д-р Радислав Наков е категоричен, че не е бил допуснат да стане хабилитирано лице само заради здравословното си състояние.

От учебното заведение заявиха за bTV, че за конкурса от значение са само знанията.

Медикът се лекува от NK/Т - клетъчен лимфом, преминал е два курса химиотерапия и един – лъчелечение, като му предстоят още процедури, включително трансплантация на стволови клетки. По думите му, обаче, има голям прогрес и към момента се чувства здрав, което се потвърждава и от медицинско свидетелство.

„Въпреки заболяването ми се явих на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София. След подаването на документите си за кандидатстване бях неколкократно съветван „да си гледам здравето“. Казаха на собствения ми баща „Да си гледам здравето“, на който и без това му е трудно да се справи с емоциите си около моето заболяване”, пише д-р Наков в публикация във „Фейсбук”, споделена стотици пъти.

По думите му преди изпита бил обвиняван, че е представил фалшиво медицинско, а членове на журито „са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо това, че съм си подал документите за конкурса, защото съм бил болен”.

В деня на анонимното препитване – 31 октомври, за трите асистентски места имало четирима кандидати, от които един се отказал. След това обаче до устен изпит бил допуснат само един от останалите – без да се обявят резултатите на Наков и на другия кандидат за мястото.

Наков има 18 публикации с общ импакт фактор 39,463 и още 31 в реферирани списания и ще си търси правата пред институциите.

„А на уважаемото жури ще им кажа едно: Жив съм. Тук съм”, завършва публикацията си младият медик.

От Медицинския факултет са разговаряли с председателя на изпитната комисия проф. Борислав Владимиров, който е и ръководител на Катедрата по гастроентерология и казват, че случаят няма общо със здравословното състояние на младия им колега.

"Изпитът за всички е еднакъв, проведен е изпитът, двама не са се класирали за устния изпит, той е един от тях. Изпитът е еднакъв за всички, тоест няма нищо общо с неговото заболяване. Няма нищо общо. С него никога не съм говорил, говорих с баща му, казах му – нека се излекува детето, бъдещето е в негови ръце”, заяви проф. д-р Борислав Владимиров, ръководител на Катедрата па гастроентерология.

Разказът на д-р Наков събра десетки коментари и споделяния, а младият доктор казва, че ще търси правата си.