Днес е най- големият религиозен празник за мюсюлманите – Курбан Байрам. На този ден вярващите дават курбан за здраве и си искат прошка.

Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на големия празник Курбан Байрам! Това написа в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов. "Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!", пише още премиерът Борисов.

Президентът Румен Радев също отправи пожелания за здраве и благоденствие към представителите на мюсюлманската общност в България по повод празника Курбан Байрам. 

„Свещените за мюсюлманите дни напомнят на цялото общество за голямото значение и сила на традициите, изградени върху стремежа за човешко разбирателство, съпричастност и духовно израстване“, заявява държавният глава в своя поздравителен адрес.

Празникът започва днес и се отбелязва четири дни. 

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича "Арифе". Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите. 

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва. След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи.

Семейството от Момчилград прави курбан, част от който раздава на  бедните. А  преди да седнат на масата, младите искат прошка от родителите си. За Байрама, Нермин посреща  деца и внуци в дома си. 

"Ние така, покрай религиозния празник, всъщност показваме силата и здравите корени на семейството, че семейството трябва да бъде заедно в празник, по възможност и в делник", казва Нермин. 

В къщата празникът влиза с мъжа, който рано сутрин е бил на джамия. Байрамът продължава три дни, през  които е забранено да се работи. Затова всяка година, след предложение на Главното мюфтийство, правителството гласува дните  за почивни. Религиозната ваканция е регламентирана и в Кодекса на труда.