За първи път тази година Столичната община въведе извънредна мярка "зелен билет" за градския транспорт. До тук се стигна след като сутринта нивата на замърсяване на въздуха бяха критично високи.

Данните в края на деня показват, че столичани са купили общо над 47 000 билета. През 2018 г. в друг ден на "зеления билет", те са били 23 000.

През нощта в "Надежда" беше измерено ниво на фини прахови частици от 400 микрограма на кубичен метър. Допустимите стойности, които не влияят на здравето, са 50 микрограма на кубичен метър. Така превишението е 8 пъти над нормата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Зеленият билет" важи за цялата градска мрежа през целия ден и струва един лев. От общината се надяваха така да редуцират трафика в града и да намалят замърсяването.

Снимка: btvnovinite.bg

"Имахме превишение на две станции за 24 часа. Гражданите може би очакваха тази мярка затова са и днес доста активни. Виждаме , че този тип мярка работи и дава резултати", коментира заместник-кметът по екология Йоана Христова.

Хората обаче бяха скептични към извънредната мярка.

"Това не е решение. Трябва да се спре изгарянето на всички мебели, трябва да намалят всякакъв вид електроенергия, топлоенергия и газ, за да могат хората да се отопляват нормално", споделя столичанка.

Снимка: Ладислав Цветков

Въпреки мярката, трафикът в града видимо не намаля, но кварталите, в които имаше рекордно високи стойности, се отчита понижение.