Въвеждат еко стикери за автомобилите в София като мярка срещу мръсния въздух. Очаква се това да се случи след като бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата.

Предложението на Столичната община е, в дните с повишено замърсяване на въздуха да се ограничава движението на автомобили в центъра на града, и в кварталите с високи нива на фини прахови частици. 

В тези дни трябва да се допускат само коли с най- високите екологични показатели на двигателя - Евро 5 и 6.

Предложили сме и сме поискали промяна в законодателството, с която да се въведат стикери  за автомобилите, в зависимост от техния екологичен стандарт. Очакваме това да се случи по примера на Париж, посочи кметът на София – Йорданка Фандъкова.

Орели Солан е общински съветник  с ресор "Чистота на въздуха" в парижката община. „Мярката с еко стикерите е много популярна при нас в Париж и добре възприета от жителите на града, тя дава много добър ефект”, каза Солан.

Холандският град Утрехт е постигнал значителни успехи в борбата с мръсни въздух като ограничава автомобилите, за сметка на велосипедите.

Дейвид Лангерак, представител на Утрехт в Европейската комисия, сподели какъв е опитът на този град в Холандия.

„Утрехт е град с мръсен въздуха. Това е така заради магистралите около града. Затова ние предприемаме много мерки в борбата срещу замърсяването като придвижването с колело, вместо с автомобили. Ние сме вторият град с най- много колела в света. На ден по улиците на града има в движение над 100 хиляди колела”, обясни Лангерак.