Децата в тетевенското село Градежница учат в мизерни условия. През 2018 г. тоалетната в училището е външна. Получихме сигнала в рубриката ни „Аз, репортерът”.

В училище „Васил Априлов” дограмата е стара, мазилката е изпочупена, има и проблеми с покрива. Няма вътрешна тоалетна, а само външна. За да я ползват, ученици и учители трябва да заобикалят цялото училище.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не е нормално в XXI век да има външна тоалетна”, заяви директорът на училището Ива Лазарова.

По думите ѝ до този момент проект за изграждане на вътрешна тоалетна няма. Селото няма канализация и се изискват много средства, за да се направи, отбеляза тя.

По думите на директорката върви нормален учебен процес, а децата, които живеят по-близо, ходят до тоалетна до домовете си.  

През годините са сключвани множество договори за ремонт на училището, например за боядисване на фасадата. Според сегашното ръководство обаче нито един договор не е изпълнен.

Кметът на селото и учител в училището Свилен Чернин иска отговор къде отиват средствата на децата по делегирания бюджет.  Той от години сигнализира институциите за присвояване на средства за ремонт от предишни директори на училището.

Снимка: btvnovinite.bg

Бившият директор Маргарит Младенов заяви, че това е атака срещу него.

„Обвиненията са неоснователни, тъй като не мога да си позволя да заделям средства в моя полза, при положение че идвам след работно време, защото нямаме майстор, свалях черчевета, сменях прозорци”, подчерта той.

През есента на 2017 г., когато започна да се подготвя бюджета за 2018 г., бяхме изправени  пред избора да планираме пари за нова тоалетна или да извършим належащ ремонт на другата част на покрива, и избрахме покрива, обясни зам.-кметът на община Тетевен Борис Врабевски. 

По думите му има изготвена сметка и изграждането на нова тоалетна би струвало 40 000 лева.

По повод обвиненията, че потъват пари, той отбеляза, че тече вътрешна проверка, тъй като училището е втотостепенен ръководител с бюджетни средства и ги разходва по собствена преценка. Очаква се до 2 седмици да има резултат от нея.