"С какво ни застраши папа Франциск?" - попита от официалната си "Фейсбук" страница Русенския митрополит Наум.

Коментарът му е провокиран от: "всевъзможни полемики и безброй хули и обвинения, както към папата, така и към Българската православна църква."

Посещението на папа Франциск и Събитието за мир провокираха остра реакция от Пловдивския митрополит Николай. След архиерейска света литургия за деня на Свети Георги той сподели с миряните, че визитата на папата е политически акт, а целта е да се обединят всички църкви около Рим.

"Това обединение може да се постигне само с разговори между наши епископи и техни епископи. Не някакви светски, политически движения и формации икуменически структури да ни налагат”, коментира Пловдивският митрополит Николай.

Тази сутрин Русенският митрополит Наум попита във "Фейсбук": "С какво ни застраши папа Франциск?"

„Знаем, че неговото посещение в родината ни, в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за "строго ортодоксални", да стоварват върху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за "световна конспирация" и "виртуална демонизация. В Родината ни папа Франциск се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на св. литургия. А онези които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!", пише още митрополит Наум.

Митрополит Наум споделя още, че решението за протоколното посрещане на патата е взето с мнозинство от Светия синод, въпреки различните мнения на архиереите.