Митрополит Николай обяви бизнесменът Георги Гергов за архонт на Пловдивската епархийска църква. Това се случи по време на тържествената Света литургия в митрополитската църква в Пловдив, която днес има храмов празник. Той получи грамота и орден в знак на благодарност за заслугите му към православието и дарителството му в полза на Църквата, съобщи БНР.

Честванията започнаха вчера с литийно шествие, което донесе мощите на светицата от църквата "Успение Богородично" до храма "Св. Марина".

Тази сутрин тържествена Света литургия отслужи митрополит Николай в присъствието на десетки миряни и представители на местната власт. На празника присъстват представители на Св. Синод, а специални гости са псалтите от румънския хор за източно-църковно пеене „Нектарий протопсалт” от Букурещ.

Гергов предостави два етажа от Гръцкото училище в Пловдив, което ще бъде новото седалище на митрополит Николай. В съседство с митрополитския дом Гергов изгражда и параклис "Св. Арахангели".

За архонт на пловдивската епархия преди 10 години бе обявен друг бизнесмен Петър Манджуков, който изгради храма „Свето Преображение Господне“ в жк. „Тракия“.