“Не се знае какво е конкретното обвинение към Христо Грозев. Министерството на външните работи ще поиска от вътрешното ведомство на Русия официална информация защо е обявен за издирване разследващият журналист”, заяви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в изявление след срещата ѝ във външното министерство. 

"Това, че е издирван, не означава, че ще бъде търсен по цял свят. Нищо не го заплашва. Това означава преди всичко: не идвай", каза Митрофанова. 

Преди дни българският разследващ журналист Христо Грозев бе обявен за издирване от Русия. 

Тя подчерта, че не е успяла да се запознае с информацията по случая. Митрофанова коментира и това дали самата тя е изпратила запитване и добави, че не може да очаква бърз отговор.

"Пояснихме ситуацията с Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, независещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот", написаха от руското посолство у нас във Фейсбук. 

Срещата между МВнР и руския посланик бе в рамките на половин час, а Митрофанова я определи като "доста конструктивна". 

На нея е обсъдено преподаването на български език в окупираните райони на Украйна от Русия и сложната ситуация в Запорожка област. 

"Искам да подчертая едно, ние сме многонационална страна, в училищата ни се изучават 79 езика, един от тях е българският, дори и в Кремъл”, каза Митрофанова.