„Наблюдаваме безпрецедентна в своя мащаб кампания по пренаписването на историята. Агресорите и жертвите си разменят местата. И вече се оказва, че Съветският съюз e бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия".

Това заяви руският посланик Елеонора Митрофанова пред Паметника на съветската армия, където са се събрали и честващите Деня на победата, и активисти за премахването на монумента. 

„Паметта за ужасите на нацизма, за плановете на Хитлер, за изтребление на цели страни и народи, за престъпността, за нацистката идеология се заличават в общественото съзнание. Забранява се всичко, което би могло да разкаже истината“, каза тя.

Митрофанова заяви още, че не е научен урокът за недопустимостта на нацизма и всички форми на дискриминация според принадлежността към определен народ. 

"Виждаме как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристка Германия, а това е повече от 30 милиона души, е да не се допусне втората вълна на кафявата чума. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години", каза тя. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!