ГЕРБ-СДС ще решат утре как ще действат по отношение на мандата за съставяне на правителство. Това заяви кандидатът за премиер Даниел Митов на брифинг в парламента.

Той коментира, че са направили открит опит за преговори с „Има такъв народ“, но от партията на Слави Трифонов са отказали с аргумента, че няма да разговарят с партия на статуквото. 

„Уважаваме тяхното мнение, но партиите на статуквото са нещо динамично. Зад тези партии, които са традиционни и са се утвърдили във времето, стоят български избиратели. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Рискът е да изпаднем в ситуация, в която няма да има стабилно поведение“, каза Митов. 

Коалицията официално покани „Има такъв народ“ на консултации за съставяне на кабинет. Срещата беше насрочена за 12 ч. в парламента. Вчера „Демократична България“ също отказаха да преговарят с носителите на първия проучвателен мандат.

Митов посочи още, че нямат официална информация дали от „Има такъв народ“ ще предложат кабинет и затова няма решение на ГЕРБ-СДС дали евентуално биха го подкрепили. 

„Единственото, което знаем е, че те си водят някакви задкулисни разговори. През цялото време крещяха срещу задкулисието, а сега задкулисието ги е овладяло тях. За да подкрепиш нещо, трябва да знаеш какво е, с ясни лица и политики. Такова нещо засега няма“, коментира Митов.