Разпечатани са пробните кранчета на дестилационните съоръжения на завод „Черноморско злато” в Поморие, които през миналата седмица бяха спрени от Агенция „Митници” след проверка, съобщиха от компанията.

Причина за мярката е, че кранчетата не са отразени в схемите за производство, не са пломбирани и към тях няма измервателни уреди, като така се създават съмнения за безотчетна продукция.

От митниците коментираха за bTV, че ограничението е било премахнато, след като проверяваната фирма е привела системите си във вид, който отговаря на закона.

„Агенция Митници уважи аргументите на „Черноморско злато”, че пробните кранчета са неделима част от баретката на всяка дестилационна система спрямо технологичните изисквания за работа на съоръжението, както потвърди и производителят на системите „Бенковски Ко”, посочиха от „Черноморско злато” в съобщение до медиите.

Производителят отбеляза и че течността в тези съоръжения не е краен продукт, а дестилат с алкохолно съдържание между 55% и 75%.

„Черноморско злато” са представили на властите по-детайлна технологична схема с пробните кранчета, като са предложили и поставяне на бленда за намаляване на дебита им.

Изкупвателната кампания на грозде в Черноморско злато продължава. Производството работи с пълен капацитет и мощност, пишат от компанията.