Нова директива ще пресича ментетата. От началото на годината митничарите следят изкъсо малките пратки. Само за миналата година митничарите са заловили общо над 560 000 фалшиви артикула. Най-често става въпрос за очила, телефони, чанти, дрехи.

От тази година митничарите ще следят под лупа пратките, които са до 2 кг. и 3 артикула. Ако те се окажат фалшиви, то ние като потребители имаме право в 10-дневен срок да възразим. Тогава обаче спорът се прехвърля между нас и притежателя на марката. Ако пък мълчаливо се съгласим с това, че стоката, която са хванали митничарите е фалшива, то тогава тя се унищожава. И в двата случая е много важно да знаем, че ако сме си поръчали фалшива стока, тя е задържана в митниците, то ние губим парите, които сме платили за нея.

Максим Делчев пазарува предимно от интернет. Не е чувал за новата директива, въпреки че поръчва и ментета. „Понякога се случва, да. Особено ако са някакви неща от Китай, тип часовници за 1 долар. Аз съм наясно, че този предмет не е оргинален, но в случая аз не търся оргинално”, признава той.

Максим е от хората, на които не се е случвало пратката да бъде задържана, въпреки фалшивата стока. Надя Валентинова също няма такъв проблем. Тя обаче винаги пазарува оргинална стока. Не ѝ допадат и новите правила.

„Хората, които искат да си купят менте, си го купуват и никога не могат да бъдат накарани да си купят оргинална стока. Тези, които си купуват само марково, си купуват само марково. Те, митниците не могат да се разчекнат, може да имат добри намерения, но на практика са безсмислени”, коментира тя.

Със или без подкрепата на потребителите, митничарите ни вече са получили заявления от световни компании, които изискват малките пакети да бъдат гледани внимателно. Най-често ментетата идват от Китай и Турция.

Експертите съветват да не забравяме, че фалшивите стоки, освен некачествени, може да се окажат и опасни. Така например през 2011 г. европейските власти са заловили общо над 27 милиона фалшиви лекарства.