Митнически служители спасиха от трафик осем алигаторови костенурки, кайманова костенурка и леопардов хамелеон, съобщават от Агенция „Митници”. Защитените видове костенурки са задържани на МП „Капитан Андреево” през май 2017 г., при опит да бъдат въведени от Турция в България на път за Западна Европа.

Снимка: Агенция Митници

Животните са предадени в спасителен център, след като за тях не са представени необходимите документи. При друг случай, през ноември миналата година, на ГКПП „Кулата” митнически служители откриват и леопардов хамелеон, който е бил опакован като пратка. Кашонът е пътувал с автобус по редовната линия от Стара Загора към Атина.

При повечето случаи на задържани екзотични животни липсват задължителните документи по международната конвенция „CITES”, която регулира международната търговия със защитени видове, за да не се допусне изчезването на вида в дивата природа. В обхвата на „CITES” са включени 35 801 вида и 68 подвида животни и растения, както и стоки, изработени от тях.

Снимка: Агенция Митници

От началото на 2017 г. досега митническите служители са задържали още близо 1500 опаковки козметични продукти с екстракт от хайвер от есетрови риби. Козметиката е задържана при два отделни случая при внос от САЩ и от Малайзия. Разрешителни  по CITES се изискват и при вноса на някои аксесоари, като обувките от крокодилска кожа, както и при внос на някои екзотични хранителни продукти, като например пушена европейска змиорка.