Замисляме ли се колко боклук произвеждаме? И какъв. И че всъщност можем да го намалим много, с малко усилия.

Вижте примера на 26-годишната нюйоркчанка Лорън Сингър, която е организирала живота си така, че почти не произвежда боклук. За пет години боклукът ѝ се побира в едва един буркан за компот:

Такива резултати търсим и ние, „bTV Медиа груп“, с мисията „Да изчистим България заедно“ (DaIzchistim.bg).

Важното е обаче не толкова кампанийното почистване, колкото възпитанието и създаването на трайно поведение в този дух. Тази теза изложиха в предаването „Тази неделя“ по bTV Мария Кавлакова и Васил Гюров – известна двойка екоактивисти. Тя е инициатор и защитник на обществени каузи и член на „Зелените“, а той – музикант.

Това, което Лорън Сингър прави, е похвално, но тя живее в държава, в която това е възможно, коментира Кавлакова.

Снимка: bTV

За нашите условия тя посочи, че „няма проблем, че всички ние генерираме отпадъци, просто трябва да подхождаме към тях с по-голямо внимание и да ги носим на конкретните места, за да могат да бъдат преработени“.

Като екоориентирано семейство двамата не живеят много по-различно от останалите българи, посочи Гюров – стремят се да ограничават генерирането на отпадъци, например си носят платнени торбички на пазар и подобни дребни на пръв поглед неща.

Снимка: bTV

Всичко е въпрос на навик, посочи Кавлакова, ако човек има желание да го постигне, може би ще му отнеме известно време, докато свикне. След това дори няма да му прави впечатление.

„Най-важното нещо в проблема с отпадъците е възпитанието и култивирането на цялото наше общество“, посочи Гюров. Но добави, че това е двустранен процес – общините и държавата трябва да се погрижат да има повече и на по удобни места кофи за боклук, например. От друга страна това е и въпрос на израстване на самото общество.

Той показа снимка на Софийското поле между летището и кв. „Васил Левски“, което е осеяно с найлонови торбички:

Това е показателно какво представлява нашето общество на този етап и на това ниво“, коментира той.

„Ние сме малко изостанали, пропуснали сме определен брой години. В днешно време ни е много лесно да видим дадения резултат – на Лорън Сингър, но не си даваме сметка колко години труд и усилия на институции, общини и обществото стоят за това той да стане възможен. Това няма как да стане тук отведнъж, ние сме все още на много начална фаза. За съжаление, една голяма част от общините имат сметища, дори нямат депа за боклук, нямат заводи за рециклиране. В София има такъв, той може да поеме опредена част от боклука за преработка, но това не е достатъчно, имаме да вървим дълъг път“, каза Кавлакова.

Другото са кампаниите, които целят да обучават и младите, и подрастващите, и възрастните – те са кампании. А това трябва да заложено навсякъде, да е мисия, трябва да е нещо, което се случва постоянно, добави тя.

Държавата и общините се включват кампанийно, посочи и Гюров. Ролята на министрите и кметовете е повече възпитателна, а не да си правят пиар и да се появяват с повод и без повод по телевизията. Забелязал съм, че колкото по-малко се появява по телевизията един министър, толкова по-добре си върши работата той, посочи гостът.

Когато започнем да мислим, че домът ни не е само вътрешността на колата и апартамента, които да пазим чисти, а цяла България, целият свят, тогава ще се доближим до този модел, за който ни напомня Лорън, смята той.

Вижте целия разговор във видеото:

Всеки, който се е разхождал в планината, неминуемо е забелязал, че проблемът с боклука е засегнал и нея. Затова 26-годишния Бранислав Бранков и негови приятели създават инициативата „Да изчистим планината“. Те организират различни събития за събиране и изнасяне на отпадъци от високопланинските туристически пътеки у нас.

„През пиковия сезон в планината се събират страшно много боклуци и това започна да ни прави много остро впечатление“, посочва Бранислав. 

„Българинът трябва да започне да действа, а не само да коментира: „Тук е мръсно, София е мръсна“ – смята Димитър, един от доброволците, включили се в инициативата.

„В крайна сметка човек като си е качил 2 литра бира нагоре, щом може да носи 2 литра нагоре, значи може да носи и 100 грама пластмасова бутилка надолу“, добавя Бранислав.

При последното си почистване, само от района около Боянския водопад и хижа „Момина скала“ за няколко часа доброволците събраха десет 100-литрови чувала с боклук, включително гуми, тръби, лопати, щеки, счупени играчки.   

Докато падне сняг те ще продължат с чистенето на ниските части на Витоша, а другото лято планират да изнесат отпадъците от района на връх Мусала.

В инициативата може да се включи всеки, който има желание.

Вижте повече във видеото на Габриела Керемедчийска:

Всички, които организират подобни акции за почистване на любимите си места, могат да качват снимки в сайта DaIzchistim.bg и да маркират своята зелена точка на картата за Отбора на чистещите.

Как точно става това, разказва Миглена Кузманова – мениджър в софтуерна компания и един от нашите партньори, без които не можем, в мисията „Да изчистим България заедно“.

Вижте във видеото: