Очаквам сега мъжът, пребил лекарка в „Шейново”, да се окаже с хипертония, вътрeочно налягане, може и дискова херния да получи. Това обяви в предаването „Лице в лице” д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването, по повод побоя над акушер-гинеколог от болница „Шейново” на 1 юли и мярката на задържания за престъплението Владимир Стоянов.

Наскоро съдът освободи нападателя на незрящи туристи в Несебър – 21-годишния Тодор Николов, защото имал хипертония, глаукома и разни други заболявания. Фактът, че лекари пишат тези диагнози, които помагат на престъпници да излязат на свобода той определи като „Тежка морална недостатъчност”.

Д-р Ненков се зарече внимателно да проследи каква ще е присъдата на Стоянов, колкото и дълго да продължи процеса. По думите му осъдените за насилие над медици са единици.

„Битата д-р Гагова от болница ”Шейново” физически ще се възстанови, но психическата травма ще остане. Травмата е за цялото общество. Това е долно нечовешко криминално престъпление”, коментира още зам.-министърът.

Относно финансовите проблеми на болницата в Ловеч той обясни, че те нямат нищо общо с лимитите, а са заради договор на лечебното заведение с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години. Той признава, че и Министерството на здравеопазването си е затваряло очите години наред.

Вижте целия разговор във видеото: