Жителите на най-големия квартал в България – столичния „Люлин”, се оплакват от шума, миризмата, нечистотията, осите, задръстванията заради разгърналия се пазар на грозде за вино по улиците, между блоковете и по тротоарите.

Сергиите се разпростират на всички възможни места. В години на криза и инфлация обаче доказано конвертируеми стоки остават виното и ракията, а поради липса на средства домашното им производство е предпочитано от повечето българи.

Микробусите докарват гроздето от Свиленград, от Ивайловград, от Бургаско. За градското производство обаче купуват по стотина килограма. Абсолютно предимство на продажбата на грозде за вино в градски условия е машината за безплатно мелене.

Въпреки че тази година производителите и търговците отчетоха рекордно висока реколта от грозде, цената е спаднала само с 10 стотинки на килограм, а търговията е слаба. На този пазар за сезона най-много грозде е купил клиент от Божурище - осем тона за собствено производство и собствена употреба.

Разрешителните за търговската дейност се дават от общината, а проверките на качеството на стоката се правят от Българската агенция по безопасност на храните. Мястото е подходящо, защото е до улицата, камионите влизат лесно и терена е частен - така общинарите не могат да изгонят търговците по никакъв начин.

„Това е частна собственост и с разрешение от общината, към общината се обръщаме към търговския отдел след това имаме проверка от БАБХ. Взимат проби, не е в като супермаркетите със здравни книжки. Има постоянно течаща вода - взимаме от колегите от автомивката”, разказа търговецът Иван.

По-нагоре обае камионът с гроздето е спрял директно под прозорците направо на улицата.
Търговците не желаят да говорят, а жителите на блока се оплакват от миризмата и осите.

От общината всеки ден проверяват търговците. Агенцията за безопасност на храните - също. Кметът не одобрява търговията, но правомощията му позволяват единствено да я ограничи, а не да я забрани изцяло.

Кметът на район „Люлин" Милко Младенов обясни, че търговията не отговаря на никакви хигиенни условия, а търговците не спазват никакви норми. „Протоколите обаче ги узаконяват от БАБХ. Според мен за лична употреба това грозде служи само за производство на алкохол”, допълни той.

Гроздето ще се продава активно до края на месеца, след това същите места традиционно се заемат от камионите на търговците на зеле и от клиенти с още по големи бидони и чували. За този вид търговия също всяка година има оплаквания от съседите.