Теч на лични данни от системата на БУЛСТАТ регистъра не е имало. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка с информацията, че данните за самоосигуряващите се българи са станали публични в първия работен ден на 2022 г. 

По думите ѝ към момента в регистъра са видими адресите на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г. 

„От няколко дни насам е направен анализ на това обстоятелство, преценяваме, че това не е добро решение на закона, тъй като не е пропорционално спрямо целта, която преследва и в спешен порядък готвим законодателни изменения, за да се промени тази практика“, допълни тя. 

Министърът на електронното управление Божидар Божанов уточни, че и от техническа, и от правна гледна точка – теч не е имало. Той заяви, че е проучен трафикът към регистъра за зловредно влияние.

„Броят на самоосигуряващите се лица у нас е около 350 хил., изискването, че постоянния адрес се вписва в публичната част на регистъра е от 2005 г. – така е решил законодателят тогава. Предвиждаме всички данни, които имат характер на лични и несъответстват на регистър БУЛСТАТ – да не бъдат във видимата част, а само за служебни справки“, каза Йорданова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!