Нови болници ще се откриват със санкцията на правителството, а не на парламента. Това предвижда предложение на ГЕРБ за промени в Закона за бюджета на Здравната каса през следващата година.

Правителството предлага редица промени в здравния сектор чрез закона за бюджета на Касата – например преминаване на Фонда за лечение на деца към Здравната каса и сливане на Агенцията по трансплантация с Агенцията по медицински одит. Между първо и второ четене обаче от ГЕРБ предлагат промени. Реакциите на лекари и пациенти обобщават Мария Савкова и Лора Стаматис.

Общинската болница в Поморие от години е на ръба на оцеляването. Работят пет отделения, но поддържането им е трудно. Проектозаконаът за бюджета предвижда всички болници да се прелицензират.

„Във вътрешно отделение имам арсенал от лекари. Имам вече гастроентеролог, двама ендокринолози и не мога да повишава нивото или да кандидатствам за нова дейност от Здравната каса заради наложения мораториум”, обясни д-р Жени Караилиева – директор, МБАЛ–Поморие.

Мораториумът остава, но от ГЕРБ правят крачка назад – министърът, а не правителството ще разрешава нови дейности. Откриването на нови болници пък ще одобряват министрите, не депутатите.  

„В последните години имаме много добър пример, че в определени закони в преходни и заключителни разпоредби се изменят закони в много други насоки, което е проблем за прозрачността. Защото на повърхността е едно, под повърхността друго”, каза Аркади Шарков, здравен икономист.

Лечебните заведения настояват за по-голям гратисен период при въвежането на новите изисквания, за да имат възможност да отговорят на тях.

Своите предложения са внесли и други партии.

БСП са против прокарването на здравна рефрома през Закона за бюджета на Касата.

От ДПС предлагат да отпадне прелицензирането на нови лечебни заведения и одобряването на нови от парламента. Оттам настояват да отпадне възможността болниците да покриват дълговете си и да инвестират с парите от продажбата на свои имоти.