България е суверенна държава и би могла да откаже провеждане на учение на НАТО на нейна територия, но това ще е много лош знак. "Веднъж вече не изпълнихме ангажимент към НАТО тази година - да увеличим бюджета за отбрана. Ако продължим, това означава, че бихме могли да отпаднем от съюза. Не ми се иска да мисля в тази посока". Това заяви пред държавната телевизия военният министър Николай Ненчев в сряда.

Ненчев коментира подробно темата с пристигането на 14-15 танка на натовски държави за провеждане на военни учения. Първото ще е през март и за него се чакат пет-шест бронирани машини, които през април ще си заминат. Второто учение ще е през октомври и за него ще дойдат временно още осем-девет танка.

По-късно в Министерския съвет пред журналисти външният министър Даниел Митов заяви, че „истериите около това каква е позицията на България - дали ще влизаме във война с някого или не, трябва да престанат”. „България няма да воюва с никого, никой няма намерение да воюва с нас”, подчерта първият дипломат.

Парламентът решава за военно участие в Украйна

“Не е постъпвало искане от НАТО за участие на български военни в операции, свързани с кризата в Украйна. Ако такова постъпи, парламентът ще трябва да се произнесе“, каза обясни Ненчев, като дебело подчерта, че НАТО е отбранителна организация.

По думите му Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония са по-близо до Украйна, но само в България има този тип истерия по темата. Той останал с такива впечатления от разговорите си с колегите си военни министри от тези страни.

Министърът изтъкна, че в НАТО няма внезапни учения, за разлика от практиката в Русия. През 2015 година България ще участва в 77 общи натовски учения, като в повечето случаи основната част от разходите за тях се поемат от страните-партньори.

По повод опасенията на Русия от подобни учения на българска територия, Ненчев опонира, че притеснението идва от страна, чиито самолети през миналата година над 400 пъти са нарушили въздушното пространство на страни от НАТО, сред които и България.

Николай Ненчев за пореден каза, че не се провежда мобилизация в България, а призовките от военните окръжия са за проверка на това колко от резервистите и запасняците са на разположение. По отношение на мобилизацията в Украйна на хора с български корени, министърът каза, че страната ни не може да направи нищо, защото те са украински граждани. Той уточни, че ако те потърсят убежище в България, ще са добре дошли.

Комуникационен център с 40 човека не заплашва никого

Даниел Митов настоя всички да чуят ясно и категорично, че България няма да воюва с никого. Той призова спекулациите по тази тема да престанат. „Очаквам от всички политически сили да се държат отговорно поне в това отношение”, каза Митов.

Според него Комуникационен център на НАТО с 40 човека вътре не заплашва никого,

"Планирани учения с техника, която ще дойде и ще си отиде, не заплашват никого и не са насочени срещу никого. Капацитетът на българските въоръжени сили трябва се подобрява и не бива да забравяме, че освен конфликта в Украйна имаме и конфликт в Близкия изток, а всички знаем, че на капацитета на българските военни сили му е необходимо повишаване и подобряване", заяви външният министър. Той коментира, че тези учения се водят от години с всичките ни партньори в НАТО. България е член на НАТО, има ангажименти и ползи. България е по-стабилна с НАТО. НАТО стои зад България и гарантира стабилност, каза убедено Митов.

Пращаме помощ в Украйна

"Искам още веднъж да препотвърдя изявленията от последните дни, които имахме за дълбоката ангажираност, която имаме със съдбата на нашите сънародници в Украйна. Още на 29 януари по инициатива на България в заключенията на Съвет "Външни работи" влезе текст, който обърна внимание на Украйна по отношение на това да се спазва принципа на пропорционалност, когато става въпрос за мобилизация на украински граждани, пропорционалност също така и по отношение на националните малцинства", заяви той. Митов каза, че България продължава да следи ситуацията. Във връзка с това тук ще бъде Антон Киссе, председател на едно от българските дружества в Украйна и депутат в украинския парламент. Митов съобщи, че е поканил и външния министър на Украйна Павло Климкин. Надявам се, че скоро ще можем да съобщим кога той ще може да ни посети, каза Митов.

Той съобщи, че България подготвя хуманитарна помощ за Украйна. В контакт сме, както с БЧК, така и с украинския и руския. Най-голямото предизвикателство е как хуманитарната помощ да стигне до хората, които се намират в зоните на конфликт, каза той. Митов информира, че Външно министерство вече е инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса да издават визи при облекчен режим за хората с български етнически произход в Украйна.

"Имам намерение да обсъдя евентуално мое посещение при българската общност, когато това е възможно. Възлагаме големи надежди на днешните разговори в Минск и се надяваме, че след тях ще бъде постигната договореност за прекратяване на огъня. Това е първата най-важна стъпка, която трябва да се предприеме, за да се стигне до политическо и мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Това е нашата позиция - трябва решение по дипломатически път, трябва решение мирно, но първо трябва да се спре огъня. Първо трябва да спрат да умират хора, тогава може да се върви нататък", добави външният ни министър.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната