Министерството на околната среда и водите дава 150 000 лв. на обсерваторията в Рожен, съобщиха от ведомството.

Договорът ще бъде подписан до дни, стана ясно на среща между министър Ивелина Василева и проф. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия към БАН. Срещата беше по покана на министър Василева, за да бъде подпомогната дейността на Националната астрономическа обсерватория-Рожен.

Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС, чийто управителен съвет вече има взето решение. След като са изчистени всички детайли по проекта, може в кратки срокове да се пристъпи към подписване на договор и отпускане на средства.

Отново заплашена от затваряне

Олющени и мухлясали куполи, остаряла техника и натрупани сметки. Така изглежда най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа. 264 хиляди лева са нужни на учените, за да покрият най-належащите разходи. Открита е дарителска сметка, защото бюджетът от държавата не стига. И така е вече шеста година.

Не мисля, че е правилно да искаме пари от добри хора, за да можем да функционираме”, каза Никола Петров, служител в роженската обсерватория. По думите му този проблем се случва за четвърти път. „Ние бавно и полека потъваме и обсерваторията няма как да не спре да работи в някакво обозримо бъдеще, ако наистина продължаваме по този начин”, допълни той.

„Всяка голяма обсерватория е на държавна издръжка, не можем да изкарваме средства и пари от собствено стопанство”, добави още Петров. По думите му ремонт не е правен от откриването на обсерваторията. „Нямаме столова, нямаме къде да се храним”, коментира той.

Нещо като почивен дом?

От ръководството на БАН твърдят, че ще бъдат осигурени средства за Обсерваторията „Рожен”. За да може тя в някаква степен да се самоиздържа, там може да бъде създадено и нещо като почивен дом.

„Да е място, където хората биха могли да дойдат да преспят през нощта, докато работят астрономите, да могат да погледат. Ако ние можем да направим поне 50% да кажем, Обсерваторията да се самоиздържа, това означава, че тези 280 хиляди, които тази година даваме, ще са напълно достатъчни”, обясни заместник-председателят на БАН чл.-кор. проф. Николай Милошев.

„Възможно е, по принцип, разбира се. Но това изисква също една много сериозна инвестиция, и разбира се, аз много се надявам, че ръководството на БАН няма намерение да накара астрономите да се занимават с хотелиерска дейност”, заяви от своя страна проф. д-р Таню Бонев.

Ако искате да помогнете на Националната Астрономическа Обсерватория – Рожен, дарения се приемат с благодарност на банковата сметка на обсерваторията:

Сосиете Женерал Експресбанк

4700 Смолян,

бул. "България" 56

IBAN: BG94TTBB94003120017759

BIC: TTBBBG22

Институт по Астрономия, НАО-Рожен