Усвояването на нови площи за добив на въглища от участък в Пернишкия въглищен басейн ще бъде преустановено.

Такова предписание ще бъде изпратено от Министерството на енергетиката до концесионера – „Мин индъстри“, до края на днешния ден.

Жители на пернишкото село Дивотино и близките села обявиха тази сутрин в ефира на bTV, че излизат на протест, защото обработваемите земеделските земи се унищожават заради добив на въглища.

По повод създалото се напрежение, министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря днес с представители на концесионера и ги запозна с получено писмо от Общинската служба по земеделие – Перник.

От него става ясно, че в момента службата извършва проверка във връзка с уреждане на статута на земите, засегнати от добива.

До изясняването на въпроса и произнасянето на компетентните органи, нови площи не трябва да бъдат засегнати, категорична бе министър Петкова. Тя изиска от концесионера информация за предприетите от него действия по уреждане на статута на земите, съобщиха от министерството.

Снимка: Министерство на енергетиката

По време на срещата представителите на „Мин индъстри“ ЕООД информираха, че от общо 170 дка земеделски земи, концесионерът е закупил около 120 дка в съсобственост.

Придобиването на останалата част е възпрепятствано от множеството собственици на парцелите, част от които не могат да бъдат открити.