Фирма за добив на въглища превзема десетки декари частни ниви, без да пита собствениците им. Обработваемите земеделските земи край пернишкото село Дивотино се унищожават всеки ден, а жителите на селото са гневни и излизат на протест.

Снимка: btvnovinite.bg

Багерите са започнали да копаят без предупреждение, твърди собственик на земя в района.

Министерството на енергетиката е дало концесия за добив на въглища. Станислав Станков от ведомството уточни, че тази концесия предоставя правото за добив на въглища, но не предоставя автоматично права над земите. Не сме официално сезирани по отношение на Закона за опазване на земеделските земи, каза още той.

Снимка: btvnovinite.bg

Областният управител на Перник – Ирена Соколова, посочи, че концесионерът е длъжен да инициира промяна на предназначението на земите, но това не е направено. По тази причина вече е издадено наказателно постановление за фирмата "Мин Индъстри" и е поканена да си го получи. След връчването на постановлението, Министерството на енергетиката може да преустанови дейността на фирмата – концесионер.

Снимка: btvnovinite.bg

Валери Манов – представител на фирмата концесионер, потвърди, че са запознати  опасенията на хората от Дивотино. Според него те са в три направления – проблеми с шума и с взривните работи, както и проблеми със земеделските земи.

Той отправи апел Министерство на енергетиката да инициира среща на всички заинтересовани среди, за да бъде решен проблемът. "Всички искаме да върви бизнеса, да има работни места, но и да не бъдат нарушавани терените на хората. Имаме годишен работен проект, който се утвърждава от Министерството на енергетиката", обясни още Валери Манов.