Министерският съвет реши да предложи на президента да издаде указ за награждаването на Петьо Блъсков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за приноса му за развитието на съвременната българска журналистика. Предложението е на Министерството на културата.

Петьо Блъсков завършва „Българска филология” в СУ „Св. Климент Охридски“. Журналистическата си кариера започва през 1974 г. във вестник „Отечествен фронт“ като репортер, а впоследствие е завеждащ отдел „Култура“ и заместник главен редактор, припомнят от МС.

През 1990 г. заедно със свои колеги, слага началото на първата пресгрупа в България с вестниците „168 часа“ и „24 часа“, а седем години по-късно продава пресгрупата.

След това създава „Пресгрупа Монитор“, тогава излиза и първият брой на вестник „Монитор“. Освен създател Петьо Блъсков е и негов главен редактор до 2007 г., когато продава и тази пресгрупа.

От 2015 г. до момента е собственик на вестник „Труд“ и негов главен редактор.

Петьо Блъсков е сред учредителите на Българския медиен съюз. През 2019 г. инициира издаването на поредицата „Вечните книги на България“.

Министерският съвет ще предложи и награждаването на о. з. старши лейтенант професор д-р Никола Владов, д.м.н., с орден „Стара планина” I степен, без лента, с мечове.

Правителственото предложение е заради за значимия му принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, както и за въвеждане за пръв път в България на лапароскопска хирургия на черния дроб и на панкреаса.