Скандал със сградата на парламента. Незаконно монтирани решетки пазят входа на Народното събрание. Искането за тях е на Националната служба за охрана, но е нарушен Законът за културното наследство, установи проверка на bTV.

Централният вход на парламента осъмна тази сряда с метални решетки.

Първа това забеляза бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева.„С огромна изненада видях Народното събрание зад решетки. Това не е само паметник на културата от национално значение. Тази сграда е символ на демокрацията“, каза тя.

Депутати от управляващата коалиция също бяха изненадани. Така и не стана ясно кой е взел финалното решение за поставяне на решетките. Отговор на тези въпроси не можа да даде и председателят на парламента.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев каза, че не помни как точно се е развила процедурата.

От НСО потвърдиха думите на Минчев. Давали дългогодишни препоръки за тези решетки.

3-метровите метални решетки на южния вход са били монтирани през събота и неделя. Абсолютно същите метални врати са монтирани и на входа на бившия партиен дом през декември 2019 г.

Тази сграда обаче няма статут на недвижима културна ценност, каквато има парламентът. За всякакви промени по фасадата и интериора е нужно разрешение, а такова няма, отговориха на bTV от Института за недвижимото културно наследство. От министерството на културата вече издадоха протокол за принудително демонтиране.

Предстои издаването на акт за нарушението на закона.