Скандал със сградата на парламента. Незаконно монтирани решетки пазят входа на Народното събрание. Искането за тях е на Националната служба за охрана, но е нарушен Законът за културното наследство, установи проверка на bTV.

Централният вход на парламента осъмна тази сряда с метални решетки.

Първа това забеляза бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева.„С огромна изненада видях Народното събрание зад решетки. Това не е само паметник на културата от национално значение. Тази сграда е символ на демокрацията“, каза тя.

Депутати от управляващата коалиция също бяха изненадани. Така и не стана ясно кой е взел финалното решение за поставяне на решетките. Отговор на тези въпроси не можа да даде и председателят на парламента.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев каза, че не помни как точно се е развила процедурата.

От НСО потвърдиха думите на Минчев. Давали дългогодишни препоръки за тези решетки.

3-метровите метални решетки на южния вход са били монтирани през събота и неделя. Абсолютно същите метални врати са монтирани и на входа на бившия партиен дом през декември 2019 г.

Тази сграда обаче няма статут на недвижима културна ценност, каквато има парламентът. За всякакви промени по фасадата и интериора е нужно разрешение, а такова няма, отговориха на bTV от Института за недвижимото културно наследство. От министерството на културата вече издадоха протокол за принудително демонтиране.

Предстои издаването на акт за нарушението на закона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!