Засега министърът на правосъдието няма да внася свое предложение за нов директор на Националното следствие. Сегашният директор и заместник главен прокурор Борислав Сарафов остава единственият кандидат за втори мандат. Сарафов е предложен лично от обвинител номер едно и още двама от Висшия Съдебен Съвет.

"Току що разбрах, че прокуратурата е направи своя избор и ще подкрепи Борислав Сарафов за втори мандат за шеф на националното следствие. Нашият подход за избор на НСлС е друг, не като на прокуратурата. Призоваваме следователите да изявят своя избор, кого биха подкрепили за свой шеф". Това обяви министърът на правосъдието Крум Зарков.
 
Министър Крум Зарков призова следователите да издигнат свой кандидат. За номинации остават още две седмици. Едва след това министърът ще прецени дали да използва правото си да издигне свой кандидат.

“България познава доста избори по върховете на съдебната система и често те са спорни. Както по процедурата, така и по крайния ѝ резултат. Когато са били безспорни е било, защото винаги е била ангажирана самата професионална общност”, посочи Крум Зарков.