Министърът на финансите Асен Василев разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Одитът е по сигнали за нарушения в дейността на Агенцията, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. "Албена", за стопанисване от сдружение с нестопанска цел "Асоциация на експертите по финансов контрол в България", както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на Асоциацията. 

Проверката е разпоредена във връзка с невъзможността министър Василев да получи обяснения от директора на АДФИ Георги Начев, тъй като той още при встъпването в длъжност на министър Василев е представил болничен лист за домашно лечение до 17.06.2021 г., но не може да бъде открит на адресната си регистрация. 

 

От Агенцията коментираха за bTV, че въпреки отпуска по болест на Георги Начев, структурата не е без дирактор - тя се управялва от заместника му.

Повече от едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции, пише в официалното съобщение.

В началото на седмицата министър Кирил Петков, който лично инспектира прясно ремонтирани, но празни язовири, обяви, че ще даде договорите за проверка именно на АДФИ.

Миналата година около старта на разследването срещу Васил Божков агенцията обяви, че е открила нарушения по линия на хазарта, но така и не оповести нищо повече.