„Малко под половин милион души в цялата страна остават без ток“, заяви министърът на енергетиката Румен Радев на брифинг.

За сравнение около 800 хиляди са били абонатите от сутринта, които са били без ток.

„В тези сложни часове работят стотици, да не кажа хиляди, както от системния оператор, така и от електроразпределителните дружества, са на терен. Нека да отдадем заслуженото към всички колеги, които работят още навън. Говоря за над хиляда човека. Това е трети пореден уикенд, в който ситуацията е сложна“, уточни той.

Към 17 часа, всички проблеми с мрежа високо напрежение са отстранени. От 20-те засегнати подстанции във всяка една имаме редовна свързаност и обезпечаване на мрежите под тях. Ситуациите с мрежите средно и ниско напрежение са тежки обаче, призна министърът.

778 населени места, с общо 300 хиляди абоната, в ЕРМ Запад са засегнати.  Най-засегнати са Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил. В ЕРМ Юг местата без ток са 55. Най-сериозно е положението в Стара Загора, Хасково и Сливен. В ЕРМ Север 779 места има аварии. Над 430 населени места са електрозахранени в рамките на днешния ден.

Министърът също така увери, че няма увеличен радиационен фон в страната, като нарече, че информацията за повишена радиация категорично е фалшива новина.

„Категорично фалшива новина е повишеният радиационен фон. Обичайните стойности са между 0,07 и 0,3 микросиверта на час. За последните 24 часа сме в този интервал. В района на Козлодуй и на отстояние от 100 км са около 0,10. Заради естествения фон на тухлите има по-висока стойност. Няма какъвто е и да е повод за безпокойство“, посочи министър Радев.

Следете всички събития около зимната обстановка в нашия онлайн репортаж: