"Министър по ромските въпроси" би могъл да ускори интеграцията, смятат от една от най-големите неправителствени организации у нас.

Защо министър по ромските въпроси, а не на друго малцинство и какви биха били правомощията и целите му  - от "Има такъв народ" засега не казват.

Не само в България, но и в Европа, не е имало такъв министър. С ромите се занимават агенции, комисии и съвети. Досега сме имали четирима заместник-министри роми.

Ромската общност почти отсъства от политическата сцена и процесите в страната.

„Стереотипът се бори с образование и със стремеж и личният пример много помага в това отношение“, смята д-р Мирослав Ангелов, който е кардиолог.

Димитър Димитров отдавна работи по ромските проблеми и казва, че едва ли министър без портфейл може да има достатъчно власт.

„Проблемите на ромската общност не са проблеми, които са чужди на българската общност. Разделението тук е малко излишно“, коментира Димитър Димитров - "Отворено общество".

Според центъра за междуетнически диалог "Амалипе" в предложението има още един подводен камък - институиционалното сегрегиране на ромската тема.