Здравните власти в столицата наложиха акт на министъра на културата Боил Банов заради тютюнопушене на работното място. До санкцията се стигна след сигнал подаден от добричлията Стойчо Стойчев. А случката е от видеоконферентна връзка на премиера Борисов с членове на кабинета.

Стойчо Стойчев е от Добрич и ставайки свидетел на нередност, не пести време, за да  сигнализира властите. На 22 март гледа репортаж по националната  телевизия, който информира за действията на министрите по време на коронавируса.

„Една видеоконферетнта връзка на премиера с всички негови министри и в кадър влезе таблета му, на който точно в центъра беше г-н Банов, видимо в кабинета си и пушейки цигара. Помислих си, че е някаква случайност, но след това  тези кадри се повториха във всички останали новини, във всички телевизии. И просто подадох онлайн сигнал за това нарушение“, посочва Стойчо Стойчев.

На 8 април Стойчев получава и отговор от директора на РЗИ – София, в който се казва, че е констатирано нарушение на Закона за здравето и, че на Боил Банов е съставен акт за административно нарушение. Отговор, който изненадал и подателя на сигнала.

„Очаквах, че ще направят нещо, но очаквах да го предупредят, защото самият акт установява само нарушението, а наказващият орган, т.е. директорът на РЗИ, може само да предупреди нарушителя поради това  да речем, че е първо нарушение. Но ще видим какво точно ще се случи“, смята Стойчо Стойчев.

Той ще следи дали ще има и парична глоба, но счита, че щом има нарушение, следва да има и санкция.

„Не смятам че министър, който е представител на правителството трябва да дава такъв лош тон, да нарушава закони и наредби, които се очаква да се спазват от всички останали  хора“, отбелязва още Стойчо Стойчев.

Банов все още не е получил акта, но се извини.

„Не съм знаел, че има камера. Мислех, че съм в кабинета си, че има запис. Но знаел - не знаел, не е правилно. Съжалявам. Опитвам се да ги откажа тия цигари, но в тая тежка ситуация ми е трудно. Дано пък това ми даде повод да ги откажа. За първи път съм пушил в кабинета си“, заяви Боил Банов.

Все още не е решено какъв ще е размерът на санкцията. От РЗИ-София коментираха, че ще е не по-малко от 300 лева.