Синдикатите настояват за ново увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета. Според тях обсъденото от Националния съвет за тристранно сътрудничество нарастване до 710 лева не е достатъчно. За какво повишение настояха профсъюзите?

От април минималната заплата да се увеличи от 650 на 710 лева обсъдиха държавата, синдикатите и работодателите. Профсъюзите обаче заговориха за вдигане на възнаграждението до 760 или дори до 1000 лева с актуализацията на бюджета.

И с увеличението, минималната заплата у нас остава най-ниската в Европейския съюз. 710 лева, които са малко на 363 евро ни оставят на последно място по минимална заплата в Евросъюза. Малко след нас са страни като Латвия и Румъния, където заплатата е 500 и малко над 515 евро, а на другия полюс са страни като Люксембург, Ирландия, където минималният доход е значително по-висок.

За Атанас Андонов, който работи като сервитьор на минимална  заплата в Монтана, предвиденият ръст не е повод за голяма радост. „Иди на бензиностанцията, в магазина, купи си един килограм сирене, един хляб, олио и ще видиш какво се случва. Лекарствата няма да говорим, там е страшно”, казва той.

Бизнесът обаче остава критичен към заложения ръст на минималните възнаграждения до 710 лева от април.

„Не беше направена оценка на въздействието на минималната работна заплата особено по отношение на малките и средните предприятия, социално-икономическият ефект за тях според нас ще бъде сериозен”, каза Добри Митрев от БСК.

А синдикатите настояха за още по-голямо увеличение след няколко месеца с актуализацията на бюджета заради високата инфлация. „Да стане 50% от средната работна заплата, което към мометна означава 840 лева, а ако трябва да съобразим с покупателната способност, тя трябва да достигне до 1000 лв.“, коментира Ваня Григорова.

Финансовият министър не даде категоричен отговор възможна ли е по-висока минимална заплата при актуализацията на бюджета. „Трябва първо да бъде обсъдено с работодателите и синдикатите, след което да преминем към вземане на решение“, каза Асен Василев.

Докато се стигне до решение, Атанас продължава да се надява. „Една минимална заплата под хиляда лева - не става, но няма кой да ни я даде”, казва той. Неговата заплата сега едва покрива основните разходи на семейството ток, вода и други консумативи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!