Минимална работна заплата от 560 лева и средна пенсия от 380 лева догодина, залага Министерството на финансите в тригодишната бюджетна прогноза. Правителството запазва и ангажимента за постепенното увеличение на учителските заплати.

Минималната заплата в момента е 510 лева – за три години трябва да достигне 650 лв. с две стъпки от по 50 лева, а в последната година увеличението ще е 40 лева.

Средната пения догодина се очаква да достигне 382 лева.

Таванът за догодина ще надхвърли 1000 лева. В момента пенсионерите не могат да взимат над 910 лв. 2018 г. ще е последната година с таван на новоотпуснатите пенсии.

И догодина държавата ще продължи да харчи повече, отколкото събира, но през 2020 г. приходите и разходите ще се изравнят.

През 2019 г. е предвидено да заработи ТОЛ-системата за тежкотоварните автомобили. Оттам се чакат 220 милиона лева.

Продължава и реформата в образованието – за увеличението на парите на учителите догодина ще се насочат 330 млн. лв.

Икономическият растеж през следващите години ще осигурява повече пари в хазната.

Това дава възможност и за развитието на инфраструктурни проекти като магистралите „Хемус”, „Струма” и „Калотина”, както и Русе - Велико Търново, и Видин - Ботевград.

Планираното намаление на държавния дълг и на бюджетния дефицит ще привлече чужди инвестиции, смятат икономисти:

„Не просто бизнес, който допреди десетилетие разчиташе на евтин труд или на природни дадености, а на бизнес, който осъзнава, че в България ще се плащат по-високи заплати, но въпреки това предимства пред това да инвестираш на друго място в ЕС”, заяви Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч”.

Повишаване на данъците през следващите три години не се планира.