Сигнал за незаконно строителство в местността Рупите край Петрич. Екип на bTV провери казуса.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди 3 месеца, по сигнал, Регионалната дирекция по строителен контрол извършва проверка на паркинга и минералната баня в местността Рупите. Заключението - постройките са изградени без проект и разрешително за строеж.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме добри намерения, впоследствие започваме да строим, само че всичко е незаконно и след това се налага всичко да бутаме и това за сметка на всички граждани на община Петрич“, казва местният жител Венцислав Танев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не е оценено какво въздействие ще има върху тази защитена местност“, заявява Венцислав Ненков от Гражданска инициатива "Спаси Рупите".

Снимка: btvnovinite.bg

От община Петрич са категорични, че общинските обекти не са в защитени територии и че са наследили дългогодишни проблеми, които се опиват да решават. Строителството започнало още през 80-те, като най-сложен бил статутът на минералните бани.

„Ние се натъкнахме на това, че за този обект, за имота, върху който е разположен, няма акт за общинска собственост, а говорим за обект съществувал преди 2000 година“, разкрива зам-кметът на Петрич Минка Салагьорова.

„Предприети са действия по тяхното събаряне като незаконни строежи. Заповедите на кмета са отменени от съда. Върнати са допълнителни действия от страна на общината“, обяснява Рилка Филипова, юрист в община Петрич.

Снимка: btvnovinite.bg

Общината вече обследва възможността за даване на  статут на търпимост на постройките, застрашени от събаряне, а природозащитници и местни настояват за нов общ устройствен план.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!