Строителството на път в защитена територия е обект на проверка на прокуратурата.

Природозащитници и местни хора сигнализираха, че се застроява местността Рупите, а пътят до античното селище Хераклея Синтика ще унищожи редица ценни видове.

Шипобедрени и шипоопашати костенурки, леопардов и ивичест смок могат да изчезнат от района, алармират природозащитници.

Местността е защитена и посещавана от хиляди, решили да се потопят в изворите или да разгледат античния град.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всички процедури са направени въз основа на невярна информация, подадена на Община Петрич, че там няма защитени местообитания. Получени са разрешения, правени са проверки, но всички стъпват на тази невярна информация. Надяваме се прокуратурата да го установи", каза Андрей Ковачев.

Пътят се строи след получено разрешение, твърдят от общината и подкрепят твърденията си с документи. От там допълват, че се извършват законни строителни дейности, като всички процедури са съгласувани със съответните институции. Предвидено е пътят да бъде асфалтиран.

Снимка: btvnovinite.bg

„Работата на прокуратурата е да потърси отговорност от тези, които са подали невярната информация, защото е престъпление”, заяви Андрей Ковачев.

Екоинспекцията е спряла временно строителните дейности. Експертите са преценили, че случаят е от компетенциите на прокуратурата. Проверката ще приключи до дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!