След като вчера държавата запечата редакцията на вестник „Труд“, днес последва вълна от реакции. Представители на ГЕРБ организираха флашмоб с раздаване на новия брой на вестника и поставянето му пред входа на Министерството на културата.

Снимка: Ладислав Цветков

„Без съдебно решение, при отворен съдебен спор, който се решава във ВАС, имаме едно насилствено действие на властта по прекратяването дейността на една медия – най-старият, все още излизащ, вестник в България“, заяви Любен Дилов-син.

От Асоциацията на европейските журналисти отбелязват, че сагата продължава шести месец и има две съдебни решения:

„Свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем.“

Позиция изразиха и от Съвета за електронни медии: „При уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд“.

Снимка: Ладислав Цветков

Работещите в „Труд“ започнаха постепенно да изнасят техника и лични вещи от досегашната си редакция – под контрола на полицията.

„Цялото това нещо ми напомня руския модел на Путин, в който полиция може да нахлуе във всяка редакция, може да арестуват главния редактор и да го изпратят в някой затвор, защото не е удобен и говори опозиционно за някого“, коментира фото редакторът на вестника Цветан Томчев.

В писмен отговор от Министерството на културата разказват хронологията на съдебния спор с „Труд“ и отбелязват, че задълженията се трупат от 2012 г.

„Към настоящия момент неустойките и невъзстановените консумативи от страна на дружеството „Южен кръст“ ЕООД са в размер на 235 794,05 лв.“. Междувременно вчера в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по телевизия TV+, министърът на културата Велислав Минеков се закани в петък да извади и ГЕРБ от централата им в НДК.

Пред bTV Минеков заяви, че ще внесе повече яснота утре в парламента, където ще бъде изслушан от депутатите по казуса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!