Tрябва да започнем да говорим това, което не си казахме през последните 10 или даже 15 години, каза министърът на културата в служебния кабинет Велислав Минеков по време на дискусия, организирана от Министерството на културата. Дискусията бе на тема "Държавата и медиите".

"Време да започнем един искрен разговор за състоянието на нашето медийно пространство. Време е да разберем какво се случи през годините, как от 34-то място по свобода на медиите, ние днес сме на 101-во място", подчерта министърът.

Според него да се изясни и проблемът с медийната собственост. "Добре е да си поговорим какво е значението на Съвета за електронни медии, трябва ли той да продължава в същия политически състав, какви да бъдат неговите отговорности", добави той.

Подготвя се ново законодателство, както и въвеждането на регламентация как точно да се отразява политическото състояние, основно в онлайн платформите. Това каза евродепутатът Елена Йончева, която се включи с видеоконферентна връзка.

Преподавателят по журналистика в УНСС проф. Петко Тодоров заяви пък, че той е един от хората, които всяка година отговарят на анкетата на “Репортери без граница“.

Засега той е единственият, който се представя публично като човек, даващ информация за медийната среда у нас, пише „24 часа“.

Според тази анкета, която по думите му се състои от около 68 въпроса, България е класирана на 112-о място по свобода на медиите.

За миналата година са обработени около 350 декларации за собственост на медии, съобщи директор на дирекцията "Авторско право" в Министерството на културата Мехти Меликов.

"Представете си, ако отидете в агенция за пресклипинг, те ще предложат минимум 5000 издания да наблюдават за вас. Което означава, че ние не сме се справили толкова добре. Друг е въпросът какво може да направи държавният орган, какви са възможностите да се реши най-големият проблем. Най-големият проблем не са електронните радио и телевизия, не са печатните издания, въпреки че има и собственици на печатни издания, които упорито отказват да подадат декларация. Най-големият проблем са електронни издания, сайтове, които са непроследими", каза той.

Какво е положението в МК

“Докладът за работата на Министерството на културата е готов, а нещата са ужасяващи, забравяно е, оставяно е на своеволията. Министерство се е движело между нищетата и корупцията. Трябва да го допълвам всеки ден този доклад”, каза Минеков пред камерята на bTV.

Преди дни на брифинг той обяви, че е открил различни спорни практики в МК, а днес премиерът Стефан Янев отбеляза, че е бил неприятно изненадан именно от откриването на подобни лоши практики в сферата на културата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!