Възстановихме диалога, но протест ще има. Той започва в 9 ч. Това каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова след среща с правителството.

Тя благодари на премиера Кирил Петков за извинението му, „за предния път, когато ни посочи вратата“.

Протестът няма да затруднява гражданите, каза премиерът Кирил Петков. 

Превозвачите казаха, че той ще е законен и мирен като знак за възстановения диалог. 

"Протестът ще остане, тъй като реално нямаме абсолютно никакви конкретни решения и до днешна дата имаме морален ангажимент. Продължаваме разговорите. Ще продължим да работим в работни групи, които бяха поети като като ангажимент. Надявам се наистина да постигнем положителни резултати", добави Милтенова. 

Петков обясни, че е поел някои ангажименти, свързани с акциза на горивата:

"Поех ангажимента да видим дали има вариант структурно за промяна в сегашното съотношение в горивата. Поех ангажимент да говоря в Европейския съвет за възможността дали е възможно да се намали акцизът на горивата, защото министър Василев каза, че това е решение на ниво Европа и не е възможно да се случи. Но в следващия съвет поех ангажимент да попитам дали това е възможно."

Петков подчерта, че са възстановили диалога, но им предстои много работа.

Той заяви, че  е поел ангажименти тази седмица министър Караджов да направи работна среща за детайлите по тол системата.

А министърът на транспорта Николай Събев обяви, че ще е с отворени врати за допълнителни срещи по другите теми, добави Петков.

По-късно от Съюз на международните превозвачи изпратиха пълната си позиция:

Обединеният транспортен бранш излиза на протест утре в София и други градове в страната заради липсата на конкретни решения след 4-часовата среща с министър-председателя Кирил Петков и министри от кабинета. Въпреки че диалогът между премиерът и транспортният бранш бе възстановен с добрата воля на двете страни, не бяха постигнати резултати и твърди ангажименти от страна на държавата по основните искания на транспортния бранш, които са и в полза на всички български граждани – намаляване цените на горивата, мораториум върху размера и обхвата на тол таксите, както и цялостно решение за осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани.

Кабинетът не прие предложението на Обединеният транспортен бранш за временно отпадане на биодобавката на горивата, което щеше да намали цената за всички български граждани с 12 ст. на литър гориво, без това да е в ущърб на държавния бюджет. От правителството обясниха, че са водили разговори с Асоциацията на производителите на биодобавки, които са поели ангажимент пред тях за намаляване на цената с 3ст./л. Но не стана ясно как една асоциация може да бъде гарант за подобно намаление.

По отношение на искането за намаляване на акциза на горивата, което ще облекчи като цялостна мярка, както бизнеса, така и гражданите, министър-председателят Кирил Петков пое ангажимент да настоява за това пред Съвета на Европейския съюз.

На срещата за пореден път стана ясно, че протестните действия на Обединеният транспортен бранш са икономически и социални, а не политически. Като стъпка в правилната посока може да се оцени сформирането на работна група с представители на бранша и държавата за детайлно обсъждане на плановете за промени в тол системата. Целта е постигане на работещо и справедливо решение, което да не натоварва със скрита инфлация стоките за потребителите.

След срещата Обединеният транспортен бранш потвърди отново ангажимента си да съобрази протеста утре с провеждането на матурите по български език и литература, така че да не пречи на придвижването на учениците до образователните институции.

Заради забрана от страна на държавата, камионите и автобусите отново няма да бъдат допуснати до центъра на София. Затова в столицата от 8.30 часа ще има  три алтернативни събирателни пункта - бул. "Ботевградско шосе", "бул. "Цариградско шосе" и бул. "Царица Йоанна" преди тунела в кв. "Люлин". В 11.30 часа в Ларгото пред Министерски съвет ще бъде организиран брифинг за представителите на медиите.

Протести на превозвачи ще има отново и в Пловдив, Бургас, Варна, Смолян, Стара Загора, Габрово, Плевен, Ямбол, Русе, Видин, Пирдоп, Златица, Благоевград, Дупница, Кулата, Калотина и Свиленград и десетки други населени места в страната. Автобусните превози ще бъда преустановени в Пловдив, Добрич и Смолян.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!