Собственици на европейски къщи за гости ще връщат общо над 46 милиона лева заради нарушения. Такива няма само при 23 проекта, показва равносметката от проверките на Държавния фонд земеделие, провокирани от скандала „Къщи за гости, но без гости".

Инспектирани са общо 295 къщи, получили пари по Програмата за селските региони.

Снимка: btvnovinite.bg

Засега са открити 253 производства за общо 46 милиона и 400 хиляди лева. От тях 158 проекта са с пълна санкция от 100 процента за общо  43 милиона и 100 хиляди лева. Останалите 95 са с частична глоба за 3 милиона и 300 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-честите нарушения са за неизпълнение на бизнес плана, като неразкриване на нови работни места и липса на активи, за които е изплатена субсидия.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред наказаните да връща 100 % от сумата е фолк звездата Милко Калайджиев. Сумата, която той трябва да върне, е малко над 300 хиляди лева.

Уверен, че е изряден,  преди 6 месеца Милко Калайджиев посрещна проверяващите в къщата си за гости в село Мезек.

„Непрекъснато аз декларирам, декларирам, всяка година си плащам данъци и всичко”, заяви тогава певецът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Днес има да плаща над 304 хиляди лева глоба от Фонд „Земеделие”. И сега в къщата за гости на Милко калайджиев има гости. Самият певец отказва среща с екипа ни.

По телефона, певецът заяви, че не знае защо е санкциониран, защото официално от фонда не са го уведомили. Съседите му в Мезек обаче не изключват опитът му за политическа кариера да е причина. На изборите Милко Калайджиев се кандидатира от ДПС за кмет.

Снимка: btvnovinite.bg

Над 780 хил. лева  ще връщат пък децата на кмета на община Минерални бани. С тези пари бяха построени два хотела. Проверката през лятото не притесни кмета Мюмюн Искендер. 

„С моя подкрепа те си направиха бизнес и смятам че това не е нещо нередно”, каза тогава Искендер.

Днес семейството има да дава на Брюксел близо 520 кметски заплати, които Искендер би получил, ако управлява общината 43 години.

По телефона Искендер заяви за bTV, че „децата му ще се съдят с фонда”.

Едно от нарушенията, за което ще връщат пари е, че хотелите са построени на един терен. Но според кмета,  по документи, парцелите са два.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!