Фондация "Антикорупционен фонд" сезира прокуратурата за таксите за задължителната дезинфекция на колите по границата с Турция. Услугата вече шеста година е поверена на частна фирма от Агенцията по безопасност на храните. 

Според сигнала на Антикорупционния фонд до прокуратурата, през тези години фирмата е спечелила 27 милиона лева, но държавната агенция няма право да отстъпва тази регулирана от закона задължителна дейност на частна фирма.

Снимка: btvnovinite.bg

От Агенцията по безопасност на храните обаче отговарят, че няма законова пречка това да се прави от външна фирма, а от сключването на договора до сега, в държавния бюджет са постъпили почти 53 милиона лева.

На входа на България, между европейското и българското знаме от една страна  и турския флаг  от другата страна , всяко превозно средство, влизащо у нас, задължително минава през система за дезинфекция.

Снимка: btvnovinite.bg

Услугата се заплаща. 5 лева на кола и 30 лева на камион. Без пари минават само превозните средства, регистрирани на хора с увреждания.

Парите се събират от частна фирма, с която държавата сключи договор през 2013 г., последван от скандал и оставка на тогавашния шеф на агенцията по храните. Със сделката се зае прокуратурата, но разследването не откри  нередности. И през 2015-та година, фирмата заработи отново, с благословията на държавата.

Необходимостта от дезинфекция по границата, българските власти аргументират с множеството болести по животните, които върлуват на територията на Турция.

6 300 огнища на опасни заразни болести има в южната ни съседка за пет години.

Снимка: btvnovinite.bg

За фермера Петър Вангелов проникването дори само на една зараза, като шап например, би ликвидирало стопанството му. Според него дезинфекцията е задължителна.

В писмо до bTV от Агенцията по храните  обясняват, че  срещу цената, която се заплаща, частникът извършва цялостна дезинфекция, поддържа съоръжения, софтуер, плаща заплати и купува препарати.