След тежко боледуване на 82 години почина маестро Милчо Левиев. Той ще остане в историята като най-продавания български композитор в света.

„Аз съм витален и се стремя към радостта и щастието - само мазохиста се стреми към страдание”, сподели Левиев в последното си интервю за bTV.

Виртуозът печели любовта на публиката с джаз експериментите си с неравноделните тактове на фолклорната ни музика. Ученик е на Панчо Владигеров. Напуска България тайно през 1970 година.  В последното си интервю пред bTV той определи това като едно от най-трудните си решения.

„Това от родината си да се махнеш, от майка си, от баща си, от жена си, от детето си”, казва тогава Левиев.

„За него свободата е основно нещо - той затова отиде да живее там, защото можеше да свири каквото си поиска. От него може човек само да научи нещо - гениален музикант. Той беше мой учител”, споделя певицата Йорданка Христова.

Над 20 години работи в Съединените щати с най-големите в света на джаза. Има две номинации за „Грами"

„Един от малцината в чието лице хората разбраха, че и в България има качествена музика.
В министерство на културата има една комисия която номинира български творци за изключителен принос и Милчо Левиев беше номиниран на последната сесия. В някой друг свят ще носи тази титла”, казва музикантът Христо Йоцов.

През последните две десетилетия живее и преподава в Солун заедно с жена си - певицата Вики Алмазиду. Никога не избира лесния начин - нито в живота нито в музиката

„Аз не обичам по пътя да вървя - аз пътечки си взимам”, казваше Левиев.

Печели десетки награди от световни фестивали. Носител е на орден „Стара планина". Но се отказа от званието „почетен гражданин на Пловдив", защо не беше съгласен с политиката на общината като Европейска столица на културата. До последно обаче подкрепя младите и води майсторски клас в Нов Български университет.