Русия не е заплаха за България, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият лидер на БСП Михаил Миков.

„България сама за себе си е заплаха за отбраната и въоръжените сили. От 2014 до 2017 г. от 10% на 20% се е увеличил недостигът на желаещи и попълващи армията. Ако продължи с този темп, след още 3 или 5 години България няма да има армия”, изтъкна той.

„В същото време се занимаваме с глупости, че Русия била заплаха и няма реакция по този въпрос, а категорично трябваше да има такава”, подчерта Миков.

„Смешно е комплексарското поставяне на България, понеже сме членове на НАТО и сега да обявим и ние Русия за заплаха”, допълни той.

Миков го определи слугинско поведение.

„Трябваше да има ясна остра позиция, че България, дори и член на НАТО, не може да приема такъв доклад, в който Русия се обявява за заплаха. Каква заплаха – ще ни вземат петрола, ще ни вземат златото, диамантите, ще събират големи данъци от България”, попита той.

По думите му изборът на ВСС показва, че БСП не е категорична опозиция.  „Очевидно е, че в БСП има проблеми, политиката мина на заден план. На преден излизат или периодични скандали, или теми, които не отразяват действителните проблеми в страната”, посочи още бившият лидер на левицата.

Според Миков политиката в България е силно обезценена.

„Георги Гергов спомогна Корнелия Нинова да стане председател на партията. Той трудно може да бъде водач на опозицията”, отговори Миков на въпроса дали набъбва опозицията срещу Нинова вътре в БСП и дали тя е предвождана от Гергов.

„Не може човек, който има чувство за достойнство, да приема спокойно онова решение, което направи така, че тези, които са били народни представители определен период, да нямат право да се кандидатират. Това не може да не нанася обида”, заяви още Миков.