Стотици мигранти, затворени в бежанския център в Харманли, влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия броени дни след като обектът беше поставен под карантина, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

На място има голямо количество служители на реда и водно оръдие. Срещу тях летяха камъни, в лагера гореше и пожар. Към бежанския център бяха изпратени подкрепления. На място дойде и екип огнеборци.

Вижте ексклузивни кадри от мястото:

Сериозно пострадали са няколко сгради, сред тях – столовата и новият регистрационен център.

С помощта на полицията служителите на центъра бяха евакуирани.

БТА цитира говорителя на областната дирекция на МВР Нина Николова, според която положението е било овладяно около 13:30 ч. и са започнали преговори с мигрантите.

Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците, но бунтът е тръгнал едновременно на няколко места около 12 ч. Мигрантите са се опитали да излязат от няколко места.

По информация на Агенцията за бежанците в центъра в Харманли в момента са настанени 3070 души.

В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли.

След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно.

Ограниченията трябваше да паднат в момента, в който всички болни бъдат излекувани.

По информация на bTV обещаните екипи от медици от различни болници ще дойдат чак през следващата седмица. Така мигрантите стоят затворени без яснота докога.